Welkom

Pension

Foto's

Tarieven + Reserveren

Goed nieuws voor katten die wel eens naar een pension gaan!

U heeft waarschijnlijk wel gehoord over niesziekte bij katten. Door uw kat jaarlijks tegen niesziekte te laten vaccineren, beschermt u uw kat tegen dit virus. Toch komt het regelmatig voor dat katten ondanks het feit dat ze gevaccineerd zijn, nog steeds niesziekte krijgen. Dierenartsen en onderzoekers hebben zich afgevraagd hoe dat komt. Om deze vraag te beantwoorden is er veel onderzoek gedaan.

Nu eindelijk meer duidelijkheid!

Het blijkt dat niesziekte, behalve door virussen, ook veroorzaakt kan worden door een bacterie met de naam Bordetella bronchiseptica (Bb).

 

Wat doet Bb bij katten?

Meestal lijken de ziekteverschijnselen van niesziekte veroorzaakt door Bb op die van niesziekte veroorzaakt door virussen. Zieke katten kunnen niezen, snuiven, een loop-neus en geïrriteerde, waterige ogen hebben en kunnen ook hoesten. De kat kan hier een paar dagen, maar ook een paar weken last van hebben.

Loopt mijn kat risico op Bb?

Elke kat loop het risico besmet te raken met Bordetella bronchiseptica (het bacterie veroorzaakt al jaren kennelhoest bij honden). Maar katten die regelmatig in een pension verblijven, lopen een verhoogd risico. Juist dan is aanvullende vaccinatie tegen niesziekte aan te raden.

 

U kunt een besmetting met Bb voorkomen!

Uw dierenarts kan bij uw kat een neusdruppelvaccin toedienen. Door het vaccinatie-programma voor uw kat uit te breiden met dit neusdruppelvaccin geeft u uw kat een uitgebreide bescherming.

Hoe werkt het neusdruppelvaccin?

Bb wordt overgebracht van kat (of hond) op kat via rechtstreeks contact en door het inademen van de bacterie via de neus. In tijden van stress, zoals de periode rond de geboorte van kittens of tijdens het verblijf in een pension met andere dieren, kunnen katten de bacterie spontaan uitscheiden en daardoor andere dieren besmetten.

De meest effectieve manier om tegen Bb te beschermen is door uw kat te vaccineren op de plaats waar de infectie plaatsvindt: op het slijmvlies van de neus zelf. Daarom is gekozen voor een neusdruppelvaccin. Uw dierenarts druppelt een zeer kleine hoeveelheid vaccin in één van de neusgaten van uw kat. Deze manier van toedienen is snel, gemakkelijk en doet geen pijn.

Hoe reageert mijn kat op het vaccin?

Wanneer het druppeltje in de neus terechtkomt, kan uw kat gaan niezen. U hoeft er niet over in te zitten dat het vaccin ‘uitgeniest’ wordt, er blijft altijd genoeg vaccin in de neus van uw kat achter. Als uw kat in de dagen na de vaccinatie af en toe eens niest, dan is ook dat geen reden tot bezorgdheid. Uw kat is hard aan het werk om een goede weerstand tegen Bb op te bouwen.

Gaat uw kat naar het pension?

Zorg er dan voor dat uw kat minimaal 3 weken voor het verblijf zijn inenting tegen Bb heeft gehad. U kunt hem eventueel ook tegelijk met de ‘cocktailenting’ laten geven. Het lijkt erop dat het vaccin, net als de niesziekte-vaccinatie, ongeveer 1 jaar werkt.

Heeft uw kat recent een Bb besmetting gehad? Dan zal hij hoogst waarschijnlijk enige tijd immuun zijn voor het bacterie.

 

 

Klik hier om terug te gaan naar de voorwaarden

Contact

Voorwaarden